Често Задавани Въпроси

Какво представляват Клауд сървърите?

Cloud (клауд) сървърите са надеждни и гъвкави виртуални Linux, Windows и FreeBSD сървъри, достъпни и управляеми през Интернет. Използва се технология за виртуализация (KVM), чрез която ресурсите на един много мощен физически сървър се разделят и се образуват няколко виртуални логически сървъри, работещи напълно самостоятелно.

Данните са изнесени върху резервирани външни дискови масиви, което осигурява защитата им и позволява местенето на Cloud сървърите в реално време без прекъсване на работата им.

Физическите сървъри се наблюдават във всеки един момент и в случай на проблем с някой от тях, Cloud сървърите работещи върху него се местят автоматично на друг. Ресурсите на Cloud сървърите могат да бъдат променяни динамично по всяко време.

Защо Cloud, а не виртуални сървъри (VPS)?

Отъждествяването на облачните технологии само с виртуализацията е доста често срещана грешка. За съжаление има доставчици на пазара, които предлагат и рекламират услугите си като облачни, а всъщност предоставят единствено виртуализация със софтуер за управление като по този начин заблуждават потребителите.

Виртуализацията или разделянето на един физически сървър на няколко логически е само една технология и малка част от изграждането на истинска облачна среда. Използват се още десетки технологии, които осигуряват работата на цялата система като един жив организъм, в който различните компоненти си взаимодействат. Цялата система в клауд средата се управлява и следи от контролни сървъри, които предприемат автоматични конкретни действия при определени събития.

Сигурността и надеждността са на изключително по-високо ниво, производителността също. В клауд средата отсъства SPOF (Single Point Of Failure) защото всички компоненти, устройства и мрежови трасета са дублирани и резервирани.

Каква е разликата между Cloud и наетите сървъри?

От потребителска гледна точка няма никаква разлика - и при Cloud сървърите, и при физическите имате възможност да инсталирате и конфигурирате всякакъв софтуер без ограничение. В сравнение с физическите обаче, Cloud (клауд) сървърите могат да бъдат на Ваше разположение само за няколко минути.

Всички основни операции са автоматизирани и отнемат само няколко клика в уеб базиран контролен панел. Много голямо предимство е, че при Cloud сървърите имате възможност да променяте параметрите им като добавяте или премахвате ресурси по всяко време и в зависимост от Вашите нужди.

От гледна точка на надеждността при наетите сървъри има наличие на SPOF (Single Point Of Failure) т.е. ако някой компонент в сървъра се повреди той ще спре да работи докато не бъде подменен. В Cloudware всички компоненти, устройства и мрежови трасета са дублирани и резервирани и в случай на проблем сървърите и услугите Ви ще продължат да работят без прекъсване.

Таксува ли се мрежовия трафик на Cloud сървърите?

За разлика от повечето други доставчици, всички наши планове Ви предоставят неограничен мрежов трафик.

Мога ли да променям параметрите на Cloud сървърите?

Да, можете да променяте всички параметри на Вашите Cloud сървъри като добавяте или премахвате ресурси спрямо конкретните Ви нужди. Всичко става бързо и лесно чрез интуитивен уеб базиран контролен панел.

Какво представляват виртуалните процесорни ядра (vCPU)?

Виртуалните процесорни ядра (vCPU) представляват логически процесорни ядра, които се използват в Cloud сървърите. Cloudware използва мощни сървърни процесори Intel Xeon E5, за да Ви осигури максимална производителност.

Всяко vCPU е с производителност 0.6Ghz, като за разлика от други доставчици на IaaS (Infrastructure-as-a-Service) облачни услуги, ние не препродаваме капацитет и ресурсите са напълно гарантирани. Когато системата не е натоварена на 100% ние Ви даваме като допълнителен бонус възможността да използвате до 4 пъти повече производителност от първоначално закупената или до 2.4Ghz на всяко ядро.

Какъв софтуер за виртуализация използва Cloudware?

Ние използваме KVM за виртуализация на нашите хипервайзори. Това позволява стартирането на напълно изолирани Cloud сървъри с операционни системи Linux, Windows и FreeBSD. KVM е проект за виртуализиращ софтуер с отворен код. Разработва се повече от 10 години и е в основата на най-големи облачни платформи в световен мащаб.

Получавам ли архивиране (backup) на Cloud сървърите?

Стандартно Cloudware осигурява резервираност (backup) единствено на инфраструктурата, върху която работят стартираните Cloud сървъри. Можете да осигурите архивиране (backup) на данните си чрез закупуване и настройка на допълнителната опция „Пространство за съхранение на архиви“. В някой от плановете тя е включена по подразбиране.

Чрез тази опция имате възможност да настроите автоматично архивиране (backup) , при което на определен интервал от време, зададен от Вас, се прави снимка (snapshot) на целия Cloud сървър. От направените снимки не само можете да възстановите Cloud сървърите си по всяко време, но можете и да създавате шаблони, които да използвате за инсталиране на други Cloud сървъри.

Ако съм закупил опцията за архивиране, как и колко често се правят архиви?

Това зависи от Вашите нужди. Можете да настроите честотата на архивиране на Вашите Cloud сървъри чрез уеб базирания контролен панел за управление на услугата. В случай че имате нужда от помощ, пишете ни и ние ще го направим вместо вас.

Какви са максималните ресурси за един Cloud сървър?

Максималните ресурси, с които можете да конфигурирате един Cloud сървър през системата са - 16 процесорни ядра (vCPU), 16GB физическа памет (RAM), 500GB дисково пространство, 500GB пространство за съхранение на архиви (Backup) и 10 IP адреса. В случай че имате нужда от повече параметри, свържете се с нас чрез страницата ни за контакти.

Какъв Cloud сървър е подходящ за уеб (web), пощенски (mail) или файлов сървър?

Подходящите параметри за всеки Cloud сървър зависят от много фактори - например изисквания на софтуера, който ще се инсталира, обемът на информацията, която ще се разположи върху сървъра, броят на потребителите, които ще достъпват и използват услугите.

Пишете ни и ние ще Ви консултираме напълно безплатно, за да изберете оптималното решение за нуждите на Вашия проект.

Мога ли да добавя допълнителни IPv4 адреси към Cloud сървъра си?

Можете да закупите, добавите и конфигурирате допълнителни IPv4 адреси към Вашите Cloud сървъри по всяко време. Максималният брой налични IPv4 адреси за един сървър зависи от избраната конфигурация. В случай че имате нужда от повече IPv4 адреси, моля, свържете се с нас.

Мога ли да използвам операционна система Microsoft Windows Server в Cloud сървърите?

Cloudware (Нетера) е лицензиран партньор и доставчик на услуги на Майкрософт по програмата Services Provider License Agreement (SPLA). Това ни позволява да Ви предоставяме сървърни операционни системи Microsoft Windows Server, както и различни видове софтуер на Майкрософт (например Microsoft Exchange Server) „под наем“ на месечна база към Cloud сървърите.

За разлика от стандартния модел на лицензиране, този подход Ви дава изключителна гъвкавост и възможност да променяте броя и вида на нужните Ви лицензи всеки месец.

Мога ли да инсталирам операционна система от мой диск?

Cloudware работи с готови шаблони на операционни системи Linux, Windows и FreeBSD, които са оптимизирани за работа в облачна среда. За момента опция за инсталиране от диск не е налична. Разбира се ние предлагаме всички най-разпространените операционни системи.

В случай че имате нужда от операционна система, която не е налична, пишете ни и при възможност ние ще я добавим.

Мога ли да преинсталирам Cloud сървърите и как става това?

Да, можете да го направите бързо и лесно чрез опцията „Reinstall“ в секцията за управление на всеки Cloud сървър в уеб базирания контролен панел. Моля, имайте предвид, че при преинсталация на операционната система всички данни в сървъра ще бъдат изтрити!

Къде са разположени Cloud сървърите?

Cloudware е разположен в сигурен и защитен дом - центъра за данни Sofia Data Center (SDC).

С какъв достъп разполагам до Cloud сървърите и как мога да ги достъпя?

Cloudware Ви предоставя възможност за достъп на ниско ниво чрез виртуална конзола, достъпна в секцията за управление на всеки от Cloud сървърите в уеб базирания контролен панел.

Можете да използвате и всеки стандартен SSH (Secure Shell) клиент за отдалечен достъп до Cloud сървъри с операционна система Linux и FreeBSD.

Клиентите със сървъри с Microsoft Windows, могат да използват RDP (Remote Desktop Protocol).

Как става заплащането на услугите в Cloudware и какво представлява опцията Депозит?

Всички услуги в Cloudware са предплатени. Те могат да бъдат заплатени чрез поддържаните методи за разплащане.

За Ваше удобство съществува и опцията „Депозит“. Чрез тази опция Cloudware Ви дава възможност да добавите средства във Вашия профил, които да бъдат използвани автоматично при бъдещи поръчки и плащания в системата. Така ще си спестите времето, което е нужно за извършване на стандартните разплащания.

Какви методи за плащане поддържа Cloudware?

Към момента поддържаме следните начини за плащане: Банков превод, ePay.bg, PayPal, BitPay и кредитни и дебитни карти VISA, Visa Electron, MasterCard и Maestro.

Можете да заплатите Вашите услуги във валути BGN и EUR, както и във виртуална валута Bitcoin (BTC).